Aportació de Pep Rovira al seminari #primariesbcn

Joves i primàries
per Pep Rovira

La joventut és sense dubte el col•lectiu que més pateix les conseqüències de la crisi. Actualment, l’educació ja no és el motor de l’ascensor social que ha de garantir la igualtat d’oportunitats, fent-la cada cop menys accessible. Per altra banda, la elevadíssima taxa d’atur juvenil empeny a molts joves a l’exili juvenil o al trebal precari i temporal, enderrerint així la seva emancipació.
Davant d’aquesta realitat, és necessari que els partits polítics siguin capaços de donar resposta i obrin processos que posin damunt la taula les problemàtiques de la joventut per enfortir i fomentar la seva implicació. Per això, la rebaixa de l’edat de vot als 16 anys en el procés de primàries del PSC Barcelona va ser una gran oportunitat per situar les problemàtiques juvenils a l’agenda política, rejovenint el sistema polític i electoral, instaurant una nova cultura política a la ciutat.
La joventut ha de liderar el present per assegurar el futur de la ciutat. En aquest sentit, la JSC Barcelona va treballar conjuntament amb el teixit associatiu juvenil de la ciutat, posant en comú una visió de Barcelona més transversal i donant com a resultat un decàleg, el qual van signar i s’hi van comprometre totes les candidatures.
Per altra banda, aquest procés de primàries ha servit per posar en valor noves maneres de comunicar i nous elements que serveixen per a l’interacció d’una generació que es relaciona de manera molt diferent. Les xarxes socials i els elements gràfics i visuals com els memes, infografies o altres vídeos virals han format bona part de les campanyes de les candidatures. És important que els partits polítics siguin capaços d’absorvir el potencial de les TIC.
En definitiva, per assegurar la participació juvenil cal situar les problemàtiques que més els afecta a l’agenda política, donar espais per a la participació i la reivindicació de la joventut i finalment comunicar-se de la manera que ho fa una generació de nadius digitals.

Decaleg-Joves xBCN

20131130_180126

Deixa un comentari